top of page
Search

Imeline mandariinikooretee!




Mandariinid, mis pärinevad algselt Hiinast ja on praegusel ajal kättesaadavad peaaegu igal aastaajal ka Eestis, on ühed toredad oranžid tegelased. Nende viljaliha on nii mahlane ja magus ja külluslikult täis vitamiine ja antioksüdante, kuid nende väekas kostüüm - koored, leiavad oma koha sageli prügikastis.

Teadmata, mis kasulikke omadusi leidub mandariinikoortes, viskame need harjumuspäraselt lihtsalt minema.

Minuni jõudis mandariinikooretee suvel, kui käisin hiina meditsiini teraapias. Teraapia ise kujunes üsna valulikuks protsessiks - hiinlane oli superosav kõige valusamate kohtade ülesleidmisel minu kehal ja seejuures ta peatus nendel põhjalikult. Mina ainult piiksusin abitult. Aga pikemalt ma sellest ei räägi. Seanss lõpule jõudnud, andis ta mulle mitmed väärt soovitused koju kaasa. Teiste hulgas soovitas ta juua mandariinikooreteed seedesüsteemi toetamiseks.


Tegelikult usun, et on võimalus terveneda ka põrgupiinu kannatamata ja meil on siin kättesaadavad paljud erinevad teraapiavormid, osad neist valusamad ja osad nii väga mitte. Eks igale ühele on siin ilma peal oma ning ma pole rohkem tolle hiinlase juurde läinud. Aga olen talle väga tänulik sellegipoolest. Ning eriti rõõmus olen, et ta juhatas mind mandariinikooretee juurde.

See võlujook on hetkel peaaegu et minu igapäevane kaaslane. Lisaks sellele, et ta toimetab tegusasti seedesüsteemi kallal, leidsin tal olevat veel mitmeid väga olulisi plusse, mis mind väga toetavad.


Siin loetelu olulistest kasudest lühidalt:

1. Langetab nö “halva” kolesterooli taset veres, mille tulemusel väheneb risk haigestuda südameveresoonkonnahaigustesse, vähki ja insulti. Kuigi kolesterool on väga vajalik meie keha elutegevuseks, võib liiga kõrge tase muutuda ohtlikuks.

2. Mandariinikooretee vähendab kehas niiskust ja lima, mille väljenduseks võib olla krooniline nohu, rohke rögaga köha, valgevoolus.

3. Mandariinikooretee langetab veresuhkrut. Kõrge veresuhkrutase on kehale ohtlik, see kahjustab veresooni, väga oluline on hoida seda normis. Mandariinikooretee joomine reguleerib veresuhkrutaset ja kaitseb meie keha taseme liigse üles-alla hüplemise eest.

4. Vähendab külmetusesümptomeid. Kui on tunne, et külmavimm on sees, siis mandariinikooretee on suurepärane looduslik abiline. Ta pehmendab kähedat kurku ja eemaldab kehast lima. Samuti kestab haigestumine lühemat aega ja regulaarsetel joojatel ei pruugi külmetus üldse külge hakatagi.

5. Aitab hommikuse iivelduse vastu. Rasedad naised kannatavad sageli hommikuse iivelduse käes ja mandariinikooretee võib aidata neil vaevuseid märksa vähendada. Ja see on ju täiesti looduslik ja ohutu abimees!

6. Mandariinikooretee puhastab keha. Meie kehasse kuhjuvad erinevad toksiinid toidust ja ümbritsevast keskkonnast, kus elame. Meie maks on sunnitud täisvõimsusel tööd rabama 24/7, et mürke kehast eemaldada. Mandariinikooretee joomine toetab maksa ja keha puhastumist, hoides seda seeläbi tervema ja tugevamana.

7. Mandariinikooretee on rikas antioksüdantide poolest! Antioksüdandid hoiavad meie keha rakkudes tekkivate vabade radikaalide kahjuliku toime eest. Antioksüdant kaitseb rakke oksüdeerumise eest, oksüdeerumise tulemusel tekivad vabad radikaalid, vabad radikaalid aga kahjustavad keha rakutasandil. Seega kaitsevad antioksüdandid meid haigestumise eest ja vananemise eest ning parandavad vaimset tervist ja mälu.

8. Leevendab PMS sümptomeid. Mõned naised kogevad menstruatsiooniga seoses erinevaid vaevuseid - kõhukrampe, puhitust, peavalusid, seljavalusid, kõhuvalusid. Vaevused võivad olla isegi väga tugevad. Mandariinikooretee joomine aitab menstruatsioonieelseid ja mensturatsiooniga kaasnevaid vaevuseid leevendada, lõdvestada keha ja vähendada valu.

9. Rahustab ärritunud kõhtu. Kui tunned kõhus iiveldust, puhitust, siis mandariinikooretee rahustab kõhtu. Aasias on mandariinikooreteed seedehäirete leevendamiseks kasutatud sajandeid.

10. Aitab stressi ja ärevuse puhul. Tänapäeval kannatab aina enam ja enam inimesi stressi ja ärevuse käes ning see takistab elamast täisväärtuslikku elu. Stressis keha ei saa toimida optimaalsel tasemel ja on pidevas ärritus- ja rahutusseisundis. Mandariinikooreteel teatakse olevat kehale lõdvestav ja rahustav toime ja see aitab vabaneda stressist ja ärevusest.

11. Mandariinikooreteel teatakse olevat ka nahale kasulikud omadused. Sel on põletikuvastane toime ja vähendab naha punetust ja paistetust. Samuti hea abiline akne puhul.


Mandariinikooreteed ei ole keeruline ise teha. Eelnevalt pestud mandariinid koorida, tükeldada ja koored kuivatada. Ja ongi teeks sobilikud. Oluline on kasutada mahemandariine!


Mina aga käin mandariinikooreteed ostmas valmiskujul Tervise Alkeemiast (lisainfo saadaval https://www.hiinameditsiin.ee/)



Abiks https://www.airytea.com/blog/tangerine-peel-tea-health-benefits-effects/

263 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page