top of page
Search

Mis imeasi on oil-pulling?



Oil-pulling.

Jagaksin hea meelega oma kogemust ühe iidse, samas ülilihtsa keha puhastamist toetava tehnikaga, mille olen oma igapäevasesse rutiini võtnud ja millest olen heas mõttes sõltuvusse sattunud. See on oil-pulling.

Oil-pulling on väga vana ajurveeda tehnika suu ja keha puhastamiseks. Räägitakse, et isegi 3000 aastat vana. Sellele viidatakse, kui ühele esimesele suu- ja hambahügieeni toetavale tehnikale üldse. Aga lisaks suuhügieenile, omab oil-pulling veel mitmeid teisi väga huvitavaid ja kasulikke efekte.

Mina kasutan oil-pullingut hommikuti kohe peale ärkamist. Kasutan selleks linaseemneõli, kuna mulle lihtsalt linaseemneõli väga meeldib oma maitse poolest. Samas on väga populaarne kookosõli.

Olen selle kuidagi nii hästi oma hommikuste tegevuste sisse ära sättinud, niiet mõte, et igal hommikul seda 20 minutit tegema peaks, ei tundu üldse hirmutav ja tüütu (saab ju samaaegselt näiteks dushi all käia või mida iganes muud teha). Ja pärast seda on lihtsalt nii mõnus ja värske olemine!


Aga nüüd siis täpsemalt, miks ja kuidas. Mida siis oil-pulling teeb?

1. Eemaldab halba hingeõhku.

Halb hingeõhk on paljuski suus paiknevate bakterite ja gaaside tagajärg. See on üsnagi ebamugav ja ebameeldiv nähtus ja oil-pulling on suurepärane viis sellest vabaneda.

2. Muudab hambad valgemaks.

Räägitakse, et oil-pullingul on hambaid valgendav mõju. Seda ilmselt siiski kookosõliga loputamisel. Ja isegi 2-nädalasel kuuril peaks olema märgatav toime. Selle koha pealt ma ei oska ise kommenteerida, kuna kasutan linaseemneõli.

3. Muudab naha puhtamaks ja siledamaks

Oil-pullingul on keha toksiinidest puhastamise efekt ja seetõttu avaldab see märgatavat mõju ka nahale. See tähendab, et see soodustab ning toetab akne, ekseemide, psoriaasi ja muude nahaprobleemide paranemist.Illumina Decongesting Radiance Concentrate

4. Korrigeerib hormonaalset tasakaalu

Võttes oil-pullingu oma igapäevasesse rutiini, võib loota hormonaalse tasakaalu paranemisele. Üks olulisim hormonaalne kasu on, et oil-pulling korrastab menstruaaltsüklit ja vähendab PMS sümptomeid.

5. Võimaldab keha puhastumist.

Kuna suu on koht, kuhu kogunevad (eriti hommikuks) bakterid, seened ja parasiidid kogu kehast, siis oil-pulling võimaldab need kokku koguda ning kehast eemaldada.

6. Suu- ja igemeprobleemide ennetamine

Teades just kookosõli antibakteriaalsest ja põletikuvastasest toimest, on võimalik ennetada probleeme hammaste ja igemetega.

7. Tugevdab lõualihaseid

Regulaarselt oil-pullingu tehnikat kasutades on võimalus tugevdada lõugasid ja ennetada lõualuu ja lihaste jäikust ja probleeme seal piirkonnas. Liikuvus ja elastsus paraneb.

8. Vähenevad migreenid ja peavalud.

Nagu juba eelpool sai ka mainitud, siis oil-pulling aitab kehal toksiinidest vabaneda. Toksiinid kehas on aga sageli peavalude põhjustajaks ning võttes oil-pullingu oma igapäevasesse rutiini, on võimalus peavalusid (k.a ka migreene) märgatavalt, kui mitte täielikult, vähendada.

9. Hõlbustab maksa ja neerude tööd

Puhastav toime annab effekti ka sügavamal kui ainult suus. Suust saab see alguse, kuid jõuab ka elutähtsate organite nagu maksa ja neerude töö toetamisele ja kergendamisele, kuna need on ühed põhilised organid, mille ülesandeks on kehast toksiinide eemaldamine.

10. Korrastab hingamisprobleeme

Inimesed, kes kannatavad sageli bronhiidi ja hingamisteede probleemide küüsis või kes põevad astmat, võiksid oil-pullingut proovida ja seda just tema põletikuvastase toime tõttu. On täheldatud eelpool nimetatud sümptomite kergenemist, samuti omab oil-pulling hingamisteid puhastavat toimet.


Veel kasulikku..

Kuna tulemused võivad olla erinevad ja varieeruda, on nimekiri mittetäielik ning võib tuua välja veel mõned olukorrad, mille puhul oil-pulling võib kasulik olla..

· Vererõhu ja veresuhkru normaliseerumine

· Jäigad liigesed ja allergiad

· Ennetab kõhukinnisust

· Aitab vabaneda tumedatest silmaalustest

· Une kvaliteet paraneb

· Ergutab ainevahetust

· Tugevdab immuunsüsteemi


Negatiivseid kõrvanähtusid ei ole teada. Kindlasti tasub meeles pidada, et õli ei tohiks alla neelata. Samuti ei ole soovitatav oil-pullingu tehnikat täielikult asendada hambahügieeniga, st, et pärast oil-pullingu tegemist oleks hea suu loputada veega (ka näiteks soolaveega) ning seejärel pesta hambad.


Õli peaks kindlasti olema puhas ja ohutu kasutamiseks ka toiduvalmistamisel. Eelistatum on mahe ja külmpressõli. Sobilikud on kookosõli, linaseemneõli, oliiviõli, viinamarjaseemneõli. Siinjuures pidada silmas enda maitseeelistust. Näiteks oliivõlil on tugev maitse, samas näiteks kookosõli maitse on tunduvalt mahedam.


Kuidas seda siis täpsemalt teha nii, et tulemus oleks maksimaalne?

1. Kasuta 1-2 tl toiduks sobilikku õli ja pane see suhu. Kogus valida nii, et seda oleks mugav suus hoida ja ringi ajada.

2. Loksuta õli korralikult suus läbi 20 minuti jooksul. (20 minutit on parim aeg, mis kulub õlil suhu kogunenud bakterite endasse imemiseks. Ära seda aega ka ületa, kuna liiga kaua suhu jäänud õlist hakkavad toksiinid kehasse tagasi imenduma).

3. Sülita õli välja. Parim koht on prügikast või tualetipott. Kraanikausis võib õli tekitada ummistusi.

(Väljasülitatud õli on omandanud endasse imendunud toksiinide tõttu läbipaistmatu välimuse. Kui õli on endiselt läbipaistev, võib see olla märk, et ta oli suus liiga lühikest aega.)

4. Loputa suu. Kasuta selleks sooja vett, võib lisada meresoola sutsuke.

5. Pese hambad

6. Korda protseduuri soovi korral mitu korda päevas. Eriti kui on tegu mingi tõsisema või kroonilise seisundiga. Parim aeg selleks on hommikuti vahetult peale ärkamist ja enne söömist/joomist.


Väga hea ja keha toetav/puhastav efekt on peale oilpullingut juua sooja sidrunivett.


Abiks alyaka.com





1,031 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page